Omzeilt melkfabriek Europese regels over handel met nederzettingen?

Door: Adri Nieuwhof - Geplaatst op: 14 september 2015

Een Israëlische melkfabriek omzeilt mogelijk de beperkingen van de Europese Unie op de import van melkproducten uit joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Onderzoek toont aan dat Tnuva, een groot Israëlisch voedingsmiddelenbedrijf, melk verwerkt uit nederzettingen die in strijd met het internationaal recht zijn gebouwd.

Who Profits, een groep die onderzoek doet naar de bezetting, filmde trucks die melk in de Westelijke Jordaanoever ophalen en het vervolgens brengen naar een Tnuva-fabriek in Rehovot, een stad in het huidige Israël. Omdat Tnuva naar de EU exporteert roept het bewijsmateriaal vragen op of hierbij EU-regels worden overtreden. Sinds het begin van dit jaar erkent de EU niet langer de bevoegdheid van de Israëlische autoriteiten om zuivel en andere dierlijke producten uit de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te inspecteren. Dit komt er op neer dat de EU geen goedkeuring meer verleent aan de verkoop van melk uit de nederzettingen in de 28 EU-lidstaten.

Het door Who Profits verzamelde materiaal wijst in de richting dat Tnuva de regels negeert door melk uit de bezette Westelijke Jordaanoever en melk uit Israël in dezelfde fabriek te verwerken. Who Profits filmde begin juli de Tnuva-vrachtwagens die melk uit drie nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever naar Rehovot brachten. Vergelijkbare video’s werden gemaakt in september en oktober vorig jaar – een paar maanden voor de EU-regels in werking traden.

Verboden

Het vergaarde bewijs duidt er op dat Tnuva zich nog steeds schuldig maakt aan illegale praktijken en zich niet aan de Europese regels houdt. De Haagse Conventie van 1907 – een hoeksteen van het internationaal humanitair recht – verbiedt een bezettende macht het land en rijkdommen van het gebied dat het bezet voor commerciële doeleinden te exploiteren.

Who Profits heeft vier Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever gevonden waarvan bekend is dat zij rauwe melkproducten aan Tnuva leveren. Het gaat om de nederzettingen Carmel Maon, Beit Yatir, Migdal Oz en Rosh Tzurim. Tnuva is wellicht niet de enige Israëlische melkfabriek die de EU-regels aan zijn laars lapt: een kaart op de website van de Israëlische Dairy Board (de landelijke organisatie van fabrikanten van melkproducten) geeft de bezette Westelijke Jordaanoever en de Hoogte van Golan weer als deel van Israël.

De export van Israëlische melkproducten is de laatste jaren toegenomen. In 2014 bedroegen de verkopen aan Europa en de Verenigde Staten elk € 9,3 miljoen. Israel exporteert ook melkproducten naar de Aziatische markt. Eerder dit jaar verwierf het Chinese bedrijf Bright Foods een meerderheidsbelang in Tnuva.

De verwoeste melkfabriek bij Hebron

Gesloten markt

Als Israël’s grootste bedrijf in melkproducten heeft Tnuva ook een aandeel van jaarlijks € 57,7 miljoen in wat Who Profits beschrijft als de “gesloten Palestijnse markt”. Een aantal Palestijnse organisaties riepen in februari 2015 op tot een boycot van Tnuva. De boycot was een reactie op Israël’s weigering om de belastinginkomsten die het verschuldigd was aan de Palestijnse Autoriteit over te maken.
.

Terwijl de Israëlische melkindustrie tal van mogelijkheden heeft om zijn producten te vermarkten, zijn Palestijnse boeren vaak getroffen door militair geweld. December vorig jaar maakten de Israëlische autoriteiten een Palestijnse melkfabriek in al-Burj, een dorp bij Hebron, met behulp van Volvo machines met de grond gelijk. De Dalloul melkfabriek in Gaza-Stad voorzag veel Palestijnen van melk en kaas tegen lagere prijzen dan die van de Israëlische invoer. Maar Israël heeft de fabriek aangevallen in zowel 2009 als 2010.

Tijdens het zomeroffensief tegen Gaza in 2014 werd de boerderij van de familie Nadi in de regio Beit Hanoun vernield door Israëlische beschietingen. De familie had 370 koeien. De opbrengst van de boerderij nam sterk af na de aanval. Maar Tnuva hoeft zich daarentegen niet veel zorgen te maken over haar zaken in Gaza, ook al is er een Israëlische blokkade. Elke dag levert Tnuva 200 ton goederen aan Gaza.

Dit artikel verscheen eerder in The Electronic Intifada