Hoe Israël Caterpillar machines inzet bij buitengerechtelijke executies

Door: Adri Nieuwhof - Geplaatst op: 19 augustus 2014

 

Een bulldozer van het Israëlische leger vernielt het huis van Zakaria al-Aqra, 24, nadat hij was gedood door het Israëlische leger in het dorp Qabalan vlakbij Nablus in de bezette Westelijke Jordaanoever, 11 Augustus 2014. (Ahmad Al-Bazz / ActiveStills)

Op maandag 11 augustus zette het Israëlische leger een gepantserde Caterpillar D9 bulldozer in bij de arrestatie van de 24-jarige Zakaria al-Aqra in zijn huis in het dorp Qabalan nabij Nablus in de bezette Westelijke Jordaanoever.

De Times of Israel meldde dat Israëlische troepen probeerden om al-Aqra zijn huis uit te laten komen met de zogenaamde “snelkookpanprocedure”: soldaten schoten op de muren van zijn huis en gebruikten de Caterpillar om het te beschadigen. Al-Aqra werd gedood, zes familieleden raakten gewond en delen van zijn huis werden vernield gedurende de acht-uur durende aanval.

 

In een nieuw rapport documenteert Who Profits Research Center uit Tel Aviv hoe Israël zware bouwmachines gebruikt bij het vernielen van Palestijnse huizen, bij de bouw van nederzettingen en van de muur op de Westelijke Jordaanoever, checkpoints en wegblokkades, en ook voor het bedwingen van mensenmenigten.

De meeste bouwmachines die in Israël worden verkocht komen uit Europa (Volvo en JCB), de Verenigde Staten (Caterpillar), Japan (Hitachi), Zuid-Korea (Hyundai) en Turkije (Hidromek). Israëlische vertegenwoordigers  zorgen voor de afzet van de producten en verkopen een deel van de geïmporteerde machines aan het Israëlische leger en de overheid.

Snelkookpanprocedure

In het rapport van Who Profits wordt de beruchte snelkookpanprocedure beschreven die oorspronkelijk was ontwikkeld om  gijzelnemers die zich in een gebouw verschansen aan te pakken. Tijdens de tweede intifada die in 200 uitbrak werd de procedure aangepast en door de Israëlische troepen ingezet om Palestijnen te  arresteren die zich in een huis ophouden.

Eerst omcirkelen de bezettingstroepen het huis en met een megafoon sommeren zij alle personen onmiddellijk naar buiten te komen. Als de personen binnen blijven dan beginnen de soldaten op het gebouw te schieten; eerst met kleine wapens, vervolgens met machinegeweren, raket-aangedreven granaten en tenslotte vuren tanks granaten in het huis.

Als er personen zijn die dit overleven en nog steeds weigeren om zich over te geven aan de bezettingstroepen, dan wordt een gepantserde bulldozer of graafmachine ingezet. De bulldozer begint aan het huis te schudden en gaat vervolgens de muren van de plaats waar de persoon zich bevindt afbreken om uiteindelijk het huis te vernielen waardoor het slachtoffer onder het puin wordt begraven. De snelkookpanmethode loopt dan dus uit op een buitengerechtelijke executie.

Onwettige buitengerechtelijke moorden

Media in Israël hebben geschreven over verschillende Palestijnen die op deze brute wijze zijn  gedood. Als voorbeeld noemt Who Profits de moord op de 24-jarige Muataz Washaha uit het dorp Birzeit bij Ramallah, die werd gezocht door het Israëlische leger.

Op 27 februari 2014 trokken Israëlische bezettingstroepen het dorp binnen om Washaha te arresteren, maar net als Zakaria al-Aqra weigerde hij zichzelf over te geven. Na enkele uren sloopten de Israëlische troepen een deel van het gebouw met een gepantserde graafmachine en openden het vuur. Washaha werd gedood tijdens de aanval.

Als een bezettende macht tegen bepaalde personen in bezet gebied geloofwaardig bewijs heeft dat zij betrokken zijn bij criminele activiteiten, kan de bezetter hen aanklagen, arresteren en berechten in een eerlijk proces.

Maar Palestijnen die onder de Israëlische bezetting leven worden nooit eerlijk berecht. Integendeel, zij worden meestal onderworpen aan de systematisch oneerlijke Israëlische militaire rechtbanken. Daar komt nog bij dat Israël veel vormen van legitiem, wettig verzet tegen de bezetting als “crimineel” aanmerkt. In het geval van de “snelkookpan” houden Israëlische bezettingstroepen niet eens de schijn op van gerechtelijk fatsoen en voeren een gefaseerde executie uit.

Het inzetten van een Caterpillar D9 bulldozer als wapen in de brute procedure die leidde tot de dood van al-Aqra onderstreept waarom Caterpillar een doelwit moet blijven van de beweging voor boycot, desinvestering en sancties (BDS) tegen Israël.

Nieuwe Volvo trucks voor het Israëlische leger

Who Profits heeft in een gedetailleerd bedrijfsprofiel in haar rapport ook de rol van de Volvo Groep gedocumenteerd. Zo werden Volvo machines bijvoorbeeld ingezet bij de vernieling van Palestijnse huizen in de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem, en bij de bouw van illegale Israëlische nederzettingen en de muur.

Volvo wielladers zijn ingezet bij talloze pogingen om de Bedoeïenen uit Al-Araqib van hun land in de Naqab (Negev) te verdrijven. Verder leveren de Volvo Groep en dochteronderneming Merkavim diensten aan de Israëlische gevangenissen waaronder bussen voor het transport van gevangenen.

Volvo’s banden met de Israëlische bezetting worden ook duidelijk door de Israëlische nieuwswebsite Ynet die op 15 augustus berichtte dat Volvo volgend jaar duizend trucks aan het Israëlische leger zal leveren. De trucks zullen worden gebruikt voor het vervoer van tanks.

Nadat wij opnieuw getuige zijn geweest van de verwoestende vernielingen in Gaza zouden alle leveringen en hulp aan het Israëlische leger onmiddellijk moeten stoppen. Het nieuwe rapport van Who Profits is een duidelijke waarschuwing voor Caterpillar, Volvo, Hidromek, Hitachi, Hyundai en JCB. Hun door Who Profits gepubliceerde bedrijfsprofielen geven gedetailleerde informatie over hoe hun machines worden gebruikt bij de Israëlische bezetting en onderdrukking van de Palestijnen, en wellicht ook bij de recente massaslachting in Gaza.

De BDS-beweging zal doorgaan met hun activisme tegen de bedrijven zolang zij betrokken blijven bij deze misdaden.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op The Electronic Intifada

http://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/how-israel-uses-caterpillar-machinery-carry-out-extrajudicial-executions