Frans Timmermans en de griezels van Hebron

Door: Jan Schnerr - Geplaatst op: 9 december 2013

winkelstraat in Hebron

De Nederlandse delegatie die momenteel Israël bezoekt lijkt nogal verrast te worden door de stugge autoriteiten daar. Met “autoriteiten” bedoel ik niet de functionarissen van de Palestijnse Autoriteit (het voornaamste kenmerk van de Palestijnse Autoriteit is dat hij geen enkele autoriteit bezit). Ik bedoel de Israëlische regering. Die maakte bijvoorbeeld ter plaatse bekend dat een peperdure scanner die door Nederland aan Israël is geschonken niet in gebruik wordt genomen. Hij was bedoeld om bij een van de wachttorens rond het Gazakamp (een soort ghetto waar 1,7 miljoen straatarme mensen zitten opgesloten) te worden geplaatst. Dan kon er weer wat handel met de buitenwereld worden gedreven volgens de toenmalige minister Rosenthal. In een meloen kan namelijk een bom verborgen zijn. Impliciet erkende Rosenthal daarmee de legitimering van het Gazabeleid: namelijk “de veilgheidsbehoefte van Israël”.

Vervolgens mocht Frans Timmermans de stad Hebron alleen bezoeken als hij zich liet omringen met Israëlische soldaten. Ik begrijp dat wel. Hebron is het afvoerputje van Israël. Vijfhonderd ultra-orthodoxe griezels laten zich door 2000 soldaten beschermen tegen de tienduizenden inwoners van de stad. En die laatsten dat zijn degenen die Frans Timmermans wilde bezoeken. Dat levert beelden op die de achterdocht van de meeste Nederlanders tegen de staat Israël zullen versterken. Plaatjes op TV van een winkelstraat bijvoorbeeld waar de winkeliers stevig gaas boven hebben gespannen om de stenen en het vuil tegen te houden dat die vijfhonderd gelovigen naar beneden gooien. Excrementen laten zich op die wijze helaas niet tegenhouden. Kijk voor een Nederlander die deze stad bezoekt hier: http://jaffadok.nl/reis-konnen/.

Ook als je probeert hier niet met een morele blik maar met een diplomatiek oog naar te kijken dan verbaast je deze gang van zaken. Nederland is al vijftig jaar het braafste jongetje van de klas in het eenzijdig pro-Israëlische schooltje. Zo’n hoog bezoek (premier, twee ministers) wordt bovendien grondig voorbereid. Bijvoorbeeld tijdens het recente bezoek van Peres aan Nederland. En dan toch totaal onverwacht zulke pijnlijke incidenten! Dan is er iets anders aan de hand. Wat? Dat wordt speculeren en wachten op de memoires van Frans Timmermans. Vooruitlopend op die memoires een kleine speculatie.

Nederland is onder aansturing van Timmermans bezig om een kleine draai te maken in zijn sinds de jaren ’60 gevoerde Israëlbeleid. De dominee in ons zal dat gaan motiveren met “de wens van onze regering om de mensenrechten centraal te stellen”. Maar de koopman in Den Haag heeft (nog) een ander motief: de eenzijdige positie van Nederland is binnen de Europese Unie niet langer houdbaar. Van het braafste jongetje zijn wij bezig het gekke eikeltje van de klas te worden. Zelfs Duitsland heeft al eens van zijn ergernis daarover blijk gegeven. Frans Timmermans is bezig met die wending. En Israël is een land dat niet de braafheid achteraf beloont maar ongehoorzaamheid afstraft. Op de persoon spelen is een van de methoden. Als Frans Timmermans zo doorgaat kan hij nog wel carrière maken binnen Europa maar niet meer in internationale organen waar steun uit Washington onontbeerlijk is

Twee zijdelingse opmerkingen nog.

1. Staat Rutte pal achter zijn minister, desnoods achter de schermen? Heeft hij ruggegraat? Hij loopt rechtop, dus hij moet er een hebben.

2. Wie is precies mevrouw Liliane Ploumen? Minister van handel geloof ik. En van de PvdA, dus dan heeft Frans Timmermans (als mijn redenering klopt dat hij bezig is met een draai) in haar vast wel een stevige steun in de rug.