Booking.com promoot oorlogsmisdaden

Door: Levin Zühlke - van Hulzen - Geplaatst op: 8 maart 2015

Gastcolumn van Mieke Zagt. Zij is mensenrechten activist en Midden Oosten specialist en woont in Nederland.

Ik reis regelmatig naar Palestina. Normaal gesproken vermijd ik daar toeristische attracties maar vorig jaar besloot ik een tripje te maken naar de Dode Zee. Via Booking.com. zocht ik een hotel om te overnachten, maar ik aarzelde… sommige van de aangeboden hotels leken wel gesitueerd in een Israëlische nederzetting in de West Bank?

In plaats van een reservering reed ik naar een van die hotels. Hoewel Booking.com aangaf dat het adres voor Kalia Kibbutz hotel in Israël lag, lag het daar helemaal niet. Het hotel is in Kalia, een nederzetting in de West Bank, tevens aandeelhouder van cosmetica bedrijf Ahava.

Het Rimonim Hermon Holiday Village wordt beschreven als zijnde in Israel in plaats van bezet Syrisch gebied.

De nederzetting wordt omringd door een hek. Palestijnen mogen er niet naar binnen. Het hotel had weinig bezoekers toen ik aan kwam. Maar de misleidende gegevens op Booking.com zou de onschuldige toerist en makkelijk kunnen laten geloven dat zij in Israël verblijven terwijl zij in werkelijkheid in een illegale kolonie zijn.

Alle Israëlische nederzettingen in de West Bank schenden de Vierde Geneefse Conventie, welke een bezettende macht verbiedt om haar eigen bevolking over te brengen naar het gebied dat zij bezet.
.

De bouw en het onderhoud van de nederzettingen worden beschouwd alsoorlogsmisdaden. Door deze hotels aan te bevelen, promoot Booking.com in feite oorlogsmisdaden.

Het Kalia hotel is niet uniek. Booking.com biedt toeristen meer accommodatie aan in nederzettingen die Israël heeft gebouwd op Palestijnse en Syrische bezette gebieden. Zo adverteert de website ook voor het Olive Tree Hotel, een Israëlisch hotel in Oost Jeruzalem, voor appartementen in Kfar Adumim, een nederzetting in de West Bank, en voor Rimonim Hermon Holiday Village in de Syrische Golan.

Valse claim

In februari j.l. schreef ik Booking.com en vroeg of het bedrijf wist dat zij haar cliënten de mogelijkheid aanbood om in een illegale nederzetting te verblijven. André Manning, een vertegenwoordiger van het bedrijf, antwoordde: “We proberen de vraag van onze klanten te beantwoorden en hen zo goed als mogelijk over de hele wereld te bedienen.”

“Over het algemeen, voor elk verblijf dat in de West Bank staat, geven wij duidelijk aan of het in Palestijns gebied is of in Israël – of je dit nu illegaal noemt, of betwist of niet erkend, dat is niet aan ons,” voegde hij er aan toe.

hgfdcghku

Dat is onmiskenbaar onjuist, want Booking.com geeft als adres voor Tekoa Lodge Israël op terwijl Tekoa Lodge is gesitueerd in een illegale nederzetting in de bezette Palestijnse West Bank..

Nederlands Hoofdkantoor

Booking.com is Europa’s meest populaire hotel website en werd eind vorige eeuw in Nederland opgericht. En hoewel het in 2005 overgenomen werd door het Amerikaanse bedrijf Priceline behield het haar hoofdkantoor in Amsterdam.
.

Nu is het inderdaad niet aan een bedrijf om te bepalen of iets in de West Bank bezet of illegaal is. Echter, als Nederlands bedrijf heeft Booking.com zich wel aan internationale recht en regelgeving te houden, en zeker als die duidelijk geformuleerd is door de Nederlandse overheid.

Dubbele moraal

Frans Timmermans, de voormalige Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, heeft bij herhaling gewaarschuwd tegen Nederlandse bedrijven die in Israëlische nederzettingen in de West Bank investeren.

Timmermans, die recentelijk EU commissaris is geworden, bevestigde in 2013 dat de gebieden die Israel in 1967 veroverde niet tot Israël horen. Tegelijkertijd verplichten de “Guiding Principles on business and human rights” gepubliceerd door de Verenigde Naties in 2011, alle bedrijven om internationaal recht te respecteren inclusief de Vierde Geneefse Conventie.

Het is opmerkelijk dat Booking.com wel het advies van beleidsmakers opvolgde toen het om een andere regio ging. Vorig jaar heeft het bedrijf haar hotels inde Ukraine ondervraagd of zij banden onderhielden met Viktor Yanukovych, die in februari 2014 afgezet was als president, of met 17 andere individuen tegen wie de Europese Unie sancties had afgekondigd.

Anoeska Van Leeuwen, een medewerker van Booking.com, zoals geciteerd in The Moscow Times “as a Dutch company, we fall under the trade restrictions of the EU.”

De dubbele moraal van het bedrijf is schokkend.

Booking.com neemt snel maatregelen nadat er handelsbeperkingen werden opgelegd aan politieke figuren die het westen ongevallig zijn. Tegelijkertijd zegt Booking.com, op verzoek van de klant, door te gaan met het promoten van oorlogsmisdaden die door Israël gepleegd zijn.