Boycot trend: kloof EU-Israël groeit

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 april 2015

Nieuws van 17 april 2015

Anti-Boycot wet in Israël doorstaat toetsing rechtmatigheid. Vandaag Palestinian Prisoners Day. Zestien EU-landen willen duidelijk etiket.

‘Anti-Boycott Law’ gesteund door Hooggerechtshof

Duidelijk etiket: Nederland doet mee, voor Duitsland nog een brug te ver. (foto: http://www.docp.nl/lets-tell-ben-jerrys-free-cone-free-palestine/)

Het Israëlische Hooggerechtshof (High Court of Justice) heeft volgens Haaretz en de Jerusalem Post van vandaag de ‘anti boycotwet’ gesteund. De wet maakt het mogelijk niet-gouvernementele organisaties zware sancties op te leggen als zij een boycot van Israël steunen of propageren. Met name gaat het om financiële strafmaatregelen die de minister van Financiën kan opleggen. Binnen het Hooggerechtshof is nog overwogen om onderscheid te maken tussen een boycot van geheel Israël of een boycot van alleen de bezette gebieden (“post-1967 Israel” boycots). Dit werd verworpen. Een boycot van bijvoorbeeld alleen producten uit de bezette gebieden wordt onder deze wet met dezelfde sancties bedreigd als een boycot van producten uit (geheel) Israël.

Jpost en de Amerikaanse Haaretz columnist Peter Beinart gaan in op de politieke betekenis van de keuze voor ‘geheel Israël’. Die betekent dat mensen (zoals Beinart) die pleiten voor een boycot van alleen de bezette gebieden, door deze uitspraak in de kou worden gezet. Deze ‘post-1967 Israel boycotters’ – die zoals Beinart in het algemeen voor de twee staten oplossing zijn – worden in het Israëlische rechtssysteem nu gelijk gesteld aan de ‘geheel Israël boycotters’.

Palestinian Prisoners day

Op 17 april is het voor de Palestijnen ‘Palestinian Prisoner Day’. Onder de hashtag #PalestinianPrisonerDay staat een oproep om van het Palestijnse Ministerie voor Gevangenen en Ex-gevangenen voor een twitter campagne. De campagne werd deze week gelanceerd vanuit Gaza City en beperkt zich in de tijd niet tot 17 april.

Holocaust herdenking 1

De Amerikaanse FBI directeur James Comey noemde de holocaust, “the most significant event in history (…) it was the most horrific display in the world of inhumanity”. Daarom zullen nieuwe agenten verplicht een bezoek moeten brengen aan het US Holocaust Memorial Museum. Het museum is een project van de Anti-Defamation League dat werd opgezet in 1998. De FBI participeert in het project sinds 2009.

Holocaust herdenking 2

President Obama heeft de Holocaust Herdenkings Dag gebruikt om te waarschuwen tegen antisemitisme: “It is incumbent upon us to make real those timeless words, ‘Never forget. Never again.’ Yet, even as we recognize that mankind is capable of unspeakable acts of evil, we also draw strength from the survivors, the liberators, and the righteous among nations who represented humanity at its best. With their example to guide us, together we must firmly and forcefully condemn the anti-Semitism that is still far too common today”.

Holocaust, ook deel van identiteitsvorming

Holocaust herdenking 3

In Israël hebben volgens Haaretz en Jpost lokaal enkele protesten geklonken tegen wat wordt gezien als uitwassen van de holocaust herdenking. Moeders in Rishon Letzion protesteerden tegen het bevestigen van gele jodensterren op de kleren van peuters: “Do children need to learn this subject by wearing yellow stars like Holocaust survivors? In the child’s world when they get a sticker or symbol stuck on them they see it as a prize or award for proper behavior, not at all like this symbol, which carries a very heavy meaning,”.

Egypte’s Sinaïprobleem: topje van de ijsberg

Jerusalem Post geeft vandaag een analyse van de problemen waarmee de nieuwe bondgenoot van Israël, het generaalsbewind in Egypte, geconfronteerd wordt: “President Abdel Fattah al-Sisi is fighting for his country’s survival – and his own.” In Egypte wordt met zeer zware middelen verzet onderdrukt. Alle vormen van verzet – vreedzaam of niet – worden daarbij samen geveegd onder het etiket ‘terrorisme’. Toch blijven er vreedzame vormen van protest voorkomen maar ook aanslagen en dergelijke. Een gebied met veel gewelddadigheid is de aan Israël en de Gazastrook grenzende Sinaï woestijn. Hoewel de problematiek hier complex is en zich al tientallen jaren voortsleept, geeft Egypte mede de schuld aan Hamas voor de onrust. De grote vrees is dat het geweld het Suezkanaal bereikt en daarmee de economie van Egypte een zware slag zou toebrengen.

Sisi wil een Arabische strijdmacht die “het terrorisme” bestrijd. Waarbij terrorisme zodanig wijd is gedefinieerd dat alles van ISIS tot Hamas daaronder valt. Hij loopt aan tegen verzet van Arabische landen als Libanon en Irak en matig enthousiasme bij andere landen. Maar ook tegen de onwil van de VS om zich bij een totale, grensoverschrijdende oorlog tegen delen van de Arabische bevolking te laten betrekken. Beslissend voor de vraag of de Egyptische militaire dictatuur nog lang kan overleven, is de economie. De economie is ingestort ondanks de miljardenhulp van Saoedie-Arabië. Investeringen vanuit het Westen komen nauwelijks op gang, mede door de extreme corruptie. Dat laatste hangt nauw samen met de kern van het Egyptische systeem: de militaire elite beheerst alle winstgevende sectoren van de economie.

Lapid: EU-etikettering gevaarlijk

Zestien van de achtentwintig landen van de EU willen dat producten uit de bezette gebieden van een etiket worden voorzien dat aan consumenten duidelijk maakt dat ze uit die gebieden afkomstig zijn. Yair Lapid, de leider van de partij Yesh Atid heeft dat verzoek scherp bekritiseerd in een gesprek met Frederica Mogherini, de EU-buitenlandcoördinator. Lapid die een belangrijke rol speelt in de lopende kabinetsformatie, zei dat “calling for a boycott of Judea and Samaria is essentially a call for a de facto boycott of Israel”. Deze maatregel zou zeer schadelijk zijn voor de Israëlische economie als geheel: “There is no difference between products manufactured beyond the Green Line and products manufactured within the Green Line,”.

De zestien landen zijn: Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, België, Zweden, Malta, Ierland, Portugal, Slovenië, Kroatië, Finland, Denemarken, Nederland en Luxemburg. Opvallend is onder meer dat Nederland zich in deze kwestie niet meer in de pro-Israël groep bevindt en dat Duitsland niet heeft mede ondertekend.

Een hoge Israëlische diplomaat verklaarde dat het ‘labelen’ van producten uit ‘Judea en Samaria’ (de in Israël gebruikelijke bijbelse benaming van de Westelijke Jordaanoever) gelijk staat aan het dragen van een gele ster (verplicht voor joden in de Tweede Wereldoorlog).

bronnen:

Jerusalem Post 17/04 en 16/04

Haaretz, 17/04

Israelnationalnews, 17/04

achtergrond:

http://www.jpost.com/International/Arab-world-Egypts-dangerous-stalemate-398383