“Bescherm Iran niet tegen poging Israël zich te beschermen”

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 juli 2015

Nieuws van 24 juli 2015

Woordgevechten rond ‘Iran’. Clinton: 2017 doorgaan met 2-statenoplossing. Joden buiten Israël kritischer, jongeren raken vervreemd van Israël.

Joden buiten Israël toenemend kritisch

“Diaspora Jews are growing increasingly critical of Israel and young Diaspora Jews are growing more alienated (vervreemd) from the Jewish state”. Deze conclusie trekt het Jewish People Policy Institute in een studie. De studie (“Jewish Values and Israel’s Use of Force in Armed Conflict: Perspectives from World Jewry”) richt zich met name op de reactie van niet-Israëlische joden op de militaire acties van Israël. Daarbij staat de reactie op de operatie ‘Protactive Edge’ in de zomer van 2014 centraal. Opvallend is de felle, kritische houding van de Iraanse joden.

http://www.jpost.com/Diaspora/Report-Diaspora-Jews-are-growing-increasingly-critical-of-Israel-410058

Verdere beperking bewegingsvrijheid richting Gaza

De militaire ‘Coordinator of Government Activities in the Territories’ (acroniem: COGAT) heeft de toegang van ‘Israeli Arabs’ tot de Gazastrook aan strengere voorwaarden gebonden. In de eerste helft van dit jaar kregen 762 Israëlische staatsburgers van Palestijnse afkomst een vergunning om de Gazastrook te bezoeken. Meestal ging het om bezoek aan een echtgeno(o)t(e) of een ziek familielid. Voor joodse Israëliërs is bezoek aan de strook verboden. Deze zaken worden in Israël beslist door legercommandanten.

‘Israeli Arabs’ uitgesloten van nieuwe service El-Al

Israëlisch-Palestijnse staatsburgers (‘Israeli Arabs’ in de media) zijn uitgesloten van een nieuwe service van El-AL. Het gaat om een vorm van de overal om zich heen grijpende at-home check-in service, die in dit geval ook een veiligheidscontrole bevat.

http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.667537

Clinton bevestigt: 2-staten oplossing

De waarschijnlijke democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft gisteren in het openbaar bevestigd dat volgens haar de 2-staten oplossing de enige is. Jpost citeert haar in twee versies: “Two-state solution is ‘best outcome’ for Israeli-Palestinian conflict” en: “a two-state solution for Israel and the Palestinians was the only resolution to the conflict there.” (23/07, Jpost).

NB: Clinton is tot op heden de kandidaat met de meeste kans op het presidentsschap. Aangenomen moet worden dat haar standpunt is afgestemd met de belangrijkste geldschieters van haar campagne (onder leiding van miljardair Haim Saban). Zij legt zich hiermee vast op de 2-statenoplossing voor tenminste enkele jaren vanaf 2017. De 2-statenoplossing heeft sinds 1993 feitelijk betekent, een voortzetting van de status quo in de bezette gebieden.

“VS beschermen Iran tegen pogingen Israël om zichzelf te beschermen”

Israël heeft tenminste een met kernwapens uitgeruste onderzeeër in de Perzische Golf.

De woordenstrijd over de overeenkomst tussen Iran en de E3+3 groep bereikte gisteren naar aanleidsing van een discussie in de Amerikaanse senaat een nieuw ‘hoogtepunt’. De pro-Israëlische senator Rubio wees op een artikel in de overeenkomst dat de VS verplicht Iran te helpen zich te beschermen tegen sabotage van zijn civiele nucleaire programma. John Kerry was in zijn antwoord daar niet helemaal duidelijk over. In Israëlische media werd nu gezegd: “… that the Jewish state understands it to be a promise to defend Iran’s nuclear program from Israel’s attempts to defend itself.”

NB: Ervan uitgaande dat iedere Israëlische aanval op Iran, digitaal dan wel fysiek (luchtmacht of vanuit atoomonderzeeër), gedefinieerd wordt als zelfverdediging, zou dit volgens de Israëlische interpretatie kunnen betekenen dat de VS Iran daartegen verdedigen. Deze redenering past in de in Israël vrij algemeen gedragen visie dat een militaire actie buiten de grenzen van groot-Israël een kwestie is van zelfverdediging.

Zie http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198565 – .VbHmuHjWFyY, van 24/07.