Arabische Liga instrument autoritaire regimes

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 maart 2015

Nieuws van 29 maart 2015

De interventie in Jemen geeft Arabische Liga militaire dimensie. Abbas vraagt Liga Hamas aan te vallen. Netanyahoe wil rechts kabinet; Rivlin niet.

Rivlin zou regering van nationale eenheid willen

Alle Israëlische kranten zijn van mening dat president Reuven Rivlin de voorkeur geeft aan een eenheidsregering. Maar de kabinetsformatie gaat nog steeds de kant op van een zeer rechtse regering. Netanyahoe staat om dat te bereiken voor de taak om de partijen Kulanu (Moshe Kahlon, die de economie wil hervormen) en Joods Huis (Naftali Bennett, die delen van de Westoever wil annexeren) binnen boord te houden. Bovendien is voor een regeerbare meerderheid in de Knesseth ook Liebermans Yisrael Beiteinu nodig. Op dit moment wordt hard gevochten om de ministersposten en de bezetting van belangrijke commissies in het parlement. Dit levert meerdere malen per week crises op. Gisteren werd zo’n crisis – tussen Netanyahoe en Moshe Kahlon – weer bijgelegd. Dat gebeurde ten koste van een religieuze partij, die ook nodig is voor een stabiele rechtse regering. De trend is nog steeds naar een rechtse regering, maar een verrassing is nog altijd niet uitgesloten.

Abbas: ‘Yemen’-methode toepassen op Hamas

De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, vraagt de Arabische Liga om zijn interventiepolitiek in Yemen ook toe te passen op interne conflicten elders in de Arabische wereld. Op de top van de Arabische Liga zaterdag in het Egyptische Sharm el-Sheikh zei hij: “I hope the Arab states carry out the same policy that they are in Yemen in the case of all Arab nations that suffer from internal conflicts – such as Palestine, Syria, Libya, and Iraq.” De betekenis van zijn woorden wordt duidelijk in combinatie met wat zijn naaste medewerker Mahmoud al-Habash de dag ervoor zei, namelijk dat, ‘that Arab countries must mobilize and hit Hamas with an iron first because it led a coup in Gaza’.

NB: De verdeeldheid binnen de Palestijnse politiek ontstond na de door de internationale gemeenschap gemonitorde verkiezingen in 2006. Hamas won die, waarna Fatah met medewerking van Israël, de VS en de EU kort daarna de macht in de Westelijke Jordaanoever overnam. De Arabische Liga heeft decennialang een vrij machteloze positie ingenomen. De jongste ontwikkelingen (met de interventie in Jemen als opvallend gebeuren) duiden erop dat de autoritaire Arabische staten de Liga tot hun instrument maken.

Abbas 2: Arabisch financieel vangnet voor PA

Eveneens op de top van de Arabische Liga pleitte Abbas voor een financieel vangnet onder de Palestijnse Autoriteit (PA). De recente Israëlische chicanes met Palestijns belastinggeld hadden duidelijk gemaakt dat de PA minder afhankelijk moet worden van Israël. Abbas zei in iets ruimer verband (en in de woorden van de Jerusalem Post): ‘He said that Palestinians were in the process of “reevaluating economic, political and security ties with Israel,” and vowed to hold Palestinian Authority elections “as soon as possible” in order to initiate the process of rebuilding the Gaza Strip.’

Iran-overeenkomst: ingehouden optimisme

President in de door Amerikaanse rabbi’s gevoerde anti-Obama campagne

Vanuit Lausanne komen voorzichtig positieve geluiden over een op handen zijnde overeenkomst tussen Iran en de P5+1 groep. Als de groep (VS, Rusland, China, Frankrijk, Engeland, Duitsland) overeenstemming bereikt, dan zijn de hoofdlijnen vastgelegd. De economische sancties tegen Iran zullen dan geleidelijk worden opgeheven. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif, sprak van “moving forward”. De EU-buitenlandcoördinator Mogherini zei dat de onderhandelingsteams, “[had]never been so close to a deal” maar waarschuwde voor nog resterende “critical points”.

NB: Indien er een overeenkomst tot stand komt, dan zullen veel details nog uitgewerkt moeten worden in de komende vier maanden. In het Amerikaanse Congres zal een harde strijd uitbreken tussen de Republikeinse afgevaardigden en senatoren en de regering Obama. In dat gevecht zullen de pro-Israëllobby en de Israëlische regering samenwerken met de Republikeinse Partij. Zij zullen ook proberen om democratische volksvertegenwoordigers in het ‘anti-Iran’-kamp te trekken teneinde een veto van de president te overrulen. Wint president Obama dit gevecht dan heeft hij de betrekkingen met Iran genormaliseerd en de spelregels van de ‘Midden-Oostenpuzzle’ fundamenteel gewijzigd.

Poetin betreedt toneel in Midden-Oosten

In een toespraak tot de delegaties van de Arabische Liga (zie hierboven) zei de Russische premier Poetin dat Rusland bereid is zich in te zetten voor een bewoonbare (‘habitable’) Palestijnse staat: “Palestinians have the right to establish an independent and habitable state with a capital in East Jerusalem,”. Dat doel zal Rusland helpen bevorderen via bilaterale kanalen en via gezamenlijke inspanningen met andere landen. Bij dat laatste wees hij speciaal op het ‘Kwartet’, waarin naast de VS en de EU ook Rusland is vertegenwoordigd.

bronnen:

Ynetnews, 29/03 en 28/03

Jpost, 29/03

Israelnationalnews, 29/03