Akkoord tussen Iran en de groep P5+1

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 juli 2015

Nieuws van 14 juli 2015

Historische overeenkomst met Iran na gevecht van 12 jaar. EU begint mee te spelen. Adnan vrij na 12e arrestatie.

Gezamenlijke persconferentie rond middaguur

Achter het grote verhaal (Iran), het kleine verhaal: Adnan groet in Arraba bij Jenin zijn kind na zoveelste vrijlating.

Vandaag zal een persconferentie worden gehouden in verband met het bereiken van overeenstemming tussen Iran en de ‘P5+1+’ (VS, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Rusland, China en de buitenland vertegenwoordiger van de EU). Diplomaten zeiden vanmorgen rond 08.00 uur dat, “a  comprehensive deal on Iran’s nuclear programme has been reached.” Verwacht wordt dat de leiders van de VS en Iran daarna verklaringen zullen afleggen.

De overeenkomst ligt onmiddellijk onder vuur van de tegenstanders in de VS, Israël maar ook van de ‘hardliners’ in Iran. Het verzet in Europa is opvallend beperkt. Zij staan in deze kwestie radicaal tegenover de voorstanders, van wie de belangrijkste president Obama is. The Guardian: “its defenders portray it as one of the most important arms control accords of modern times and a rare diplomatic success in the Middle East”.

De moeilijkste punten in de laatste fase zijn nu globaal bekend, maar de exacte teksten nog niet: “It involves Iran accepting curbs on its nuclear programme in return for sanctions relief, but many of the critical, politically-charged details will only be made public on Tuesday. In particular, it will become clear whether the arms embargo and missile programme restrictions on Iran will remain in place and at what point the agreement will be codified as a UN security council resolution.” De overeenkomst wordt in de internationale media aangeduid met, ‘the joint comprehensive plan of action’.

De overeenkomst zal pas in werking kunnen treden als het verzet in de VS en Iran officieel is overwonnen. De republikeinen in het Amerikaanse hebben nu 60 dagen de tijd om de overeenkomst af te stemmen. Zij hebben daarvoor de steun van 12 democraten nodig. NB: De samenstelling van de ‘5+1’-delegatie en de rol die Frederica Mogherini heeft kunnen spelen, wijst op een zeer geleidelijk toenemen van de rol van de EU in het Midden-Oosten (de ‘greater Middle-East’).

http://www.theguardian.com/world/2015/jul/14/iran-nuclear-deal-expected-to-be-announced-in-vienna

Khader Adnan heen en weer geslingerd

De Palestijnse hongerstaker die zondag na zijn elfde gevangenschap werd vrijgelaten, onder meer op voorwaarde dat hij niet met de pers zou spreken, is gisteren weer gearresteerd (zie ook: http://jaffadok.nl/netanyahoe-aangevallen-op-terrible-iran-deal/). Hij was op weg naar Oost-Jeruzalem voor een bijeenkomst aan het einde van de maand ramadan. Khader Adnan zou zonder vergunning het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem hebben willen binnenkomen. Hij werd enkele uren voor ondervraging vastgehouden en daarna weer vrijgelaten. De politie verklaarde, “that he had entered Jerusalem illegally.”

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766476