Israël mengt zich in Syrische oorlog

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 april 2015

Nieuws van 27 april 2015

Israël voert activiteit in Syrië op. Hamas praat – via EU? – met Israël. Seculier onderwijs bang. ‘Genocide’ is nog ‘massamoord’.

Israël valt Hezbollah aan in Syrië

Komt ‘existentiële’ dreiging door Iran binnenkort via Syrië en Libanon?

De Israëlische luchtmacht heeft bombardementen uitgevoerd ten noorden van Damascus, ver in Syrië. Vannacht berichtten Arabische zenders daarover. Het wordt vanmorgen overgenomen door de Israëlische media. De sturing van het nieuws op de achtergrond door Israël, komt tot uitdrukking door de suggestie in laatstgenoemde media dat een “infiltratie door terroristen vanuit Syrië” de reden voor de aanval was. In Syrië werd niet alleen Hezbollah aangevallen maar ook Syrische militaire installaties. Volgens Israel National News hebben Israëlische ‘veiligheids’-bronnen ontkend dat Israël zo noordelijk (Qalamoun regio) heeft aangevallen en ging het om aanvallen van anti-Assad rebellen.

Op de dreiging van grotere Israëlische betrokkenheid bij de strijd in Syrië werd in de nieuwsduiding op Jaffadok, zondag 26.04 gewezen. Wij schreven: In de Israëlische media verschijnen gelijktijdig berichten over een wijziging van de militaire strategie. Zowel Haaretz als Jerusalem Post melden een verschuiving van de aandacht voor de ‘nucleaire dreiging uit Iran’ naar de dreiging van Iran in samenwerking met Hezbollah. Israël zou zich hebben neergelegd bij de onvermijdelijkheid van de nucleaire deal met Iran. Israël zou zelfs de bewapening van Hezbollah met modern materieel beschouwen als een ontwikkeling die niet meer is tegen te houden. De nieuwe lijn zou zijn, de ‘tegenstander’ (Iran plus Hezbollah) in Libanon en Syrië te laten voelen dat een aanval op Israël meer nadelen dan voordelen voor hen heeft. (http://jaffadok.nl/obama-druk-druk-plus-vijf-maal-daags-bidden/ onder: Israëlische militaire strategie past zich aan.)

Hamas praat inderdaad met Israël

Hamas leiders: goede strategen kijken ook naar wat dichterbij is.

Eerdere berichten dat Hamas en Israël met elkaar in gesprek zijn blijken juist te zijn. Bronnen uit de Palestijnse Autoriteit en de PLO ‘beschuldigden’ Hamas daar recent van. Ook in oktober 2014 was er al sprake van contacten. Aan Ma’an News deelde Hamasleider Ahmed Yousef zondag mee dat er “gepraat” wordt (“chats”) via mediators. Hij was niet concreet over de tussenschakel, maar de suggestie was dat de EU erbij betrokken is. De onderhandelingsbasis voor Hamas is naar alle waarschijnlijkheid dat de organisatie in bezit is van de stoffelijke overschotten van twee Israëlische militairen.

Kort geleden heeft de leider van Hamas Meshaal, de voorwaarden aangegeven voor een overeenkomst: 1. Israël houdt zich aan de bestandsovereenkomst van eind augustus vorig jaar. 2. De eerder in het kader van een gevangenendeal vrijgelaten gedetineerden die recent weer werden gearresteerd, worden vrijgelaten. Er komen echter vanuit zowel Hamas als Israël aanwijzingen (Israel National News, 27/04), “that Hamas and Israel were in talks on a five-year ceasefire agreement in exchange for lifting Israel’s transport, import, and export restrictions on Gaza,”. Binnen Hamas is al maanden een strategische heroverweging gaande met betrekking tot de ‘gewapende strijd’ en een ‘een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad’. Nb: Aan Israëlische zijde speelt strategisch mogelijk een rol, de verschuivende aandacht naar het noordelijk front, ook op het punt van de luchtverdediging (zie hierboven).

Seculier onderwijs vreest Bennett als minister

In de formatiegesprekken lijkt de ministerspost voor Onderwijs definitief te gaan naar de religieus-nationalistische leider Naftali Bennett. Diverse progressief-zionistische oud-ministers die op die post zaten vinden dit een gevaarlijke ontwikkeling. Zij vrezen dat Bennett (die overigens zelf liever een andere post had gekregen) het seculiere onderwijs nog meer schade toe zal brengen dan in de afgelopen jaren al is gebeurd. De vroegere minister (van 1999 tot 2000) Sarid: “I am disgusted by the mere thought that the most extreme nationalist in the government could be put in charge of the education of our children and grandchildren. The thought of it is absolutely atrocious.”

Rivlin spreekt over “massamoord” op Armeniërs

Israels president Rivlin heeft gisteren gesproken bij de herdenking van het feit dat honderd jaar geleden de massamoord op de Armeniërs plaatsvond. Hij gebruikte daarbij niet het woord ‘genocide’: “The Armenian people were the first victims of modern mass killing.” Nb: Ma’an News spreekt over de Armenische ‘genocide’.

De recent in Europa opgelaaide discussie over ‘massamoord’ versus ‘genocide’ heeft (ook) voor Israël een ruimere betekenis dan alleen een woordenstrijd: De “niet-erkende” genocide op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog die, los van een oprecht streven naar een historisch-wetenschappelijke benadering ook door Israël, de pro-Israëllobby en tegenstanders van Turkije’s lidmaatschap van de EU wordt misbruikt. (http://jaffadok.nl/turkije/)

bronnen:

Jerusalem Post, 27/04

Ma’an News, 26/04

Haaretz, 27/04

Israel National News, 27/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hezbollah/