Nieuws van 11 maart 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 maart 2015

Toch Isaac Herzog?

Likoed op verlies met een week te gaan. Qatar wil bouwen in Gaza. Mag universiteit over legitimiteit Israël praten? Gasstrijd in Jordanië.

Likoed staat op verlies

Likoed staat op verlies in de verschillende peilingen. Het gemiddelde beeld is: rond 25/26 zetels voor Zionistisch Kamp van Herzog en rond 20 zetels voor Likoed. Het aantal ‘weet niet’ stemgerechtigden is nog vrij groot. Bij een dergelijke uitslag krijgt Isaac Herzog de opdracht om een regering te vormen. Slaagt hij daarin, dan wordt hij ook premier. Speculaties over wat dat kan betekenen voor het ‘vredesproces’ krijgen nu vaart. In Israël denkt 64% van de joodse kiezers dat ‘no matter which party formed the next government, the peace process would not advance, because there was no solution to the dispute‘. Onder de Israëlisch-Palestijnse kiezers is dat 31%. Overigens heeft van de Israëlische kiezers 49% voorkeur voor Netanyahoe als premier terwijl 36% op die plaats liever Herzog ziet. De gezamenlijke ‘Arab List’ blijft stabiel op 13%.

Jordanië: BDS-groepen tegen Israëlisch gas

Jordanië: protest tegen betalen Israël voor ‘Palestijns gas’

In Jordanië blijven protesten klinken tegen de gasdeal tussen het koninkrijk en Israël. Deze overeenkomst heeft een looptijd van 15 jaar. Het verzet tegen de ‘normalisatie’ van de economische betrekkingen met Israël heeft volgens Al Jazeera en Middleeasteye een bredere basis dan aanvankelijk door de autoriteiten ingeschat. Er is inmiddels een Jordanian National Campaign to Stop the Zionist Gas Deal, die als overkoepelende organisatie fungeert. De laatste weken zijn er contacten gelegd met boycotorganisaties in andere landen. Genoemd worden de Palestijnse BDS-organisatie in de door Israël bezette gebieden. BDS-organisaties in Londen en in Pretoria/Zuid-Afrika hebben tegen de gasdeal geprotesteerd voor de Jordaanse ambassades ter plaatse.

Enkele uitspraken geven de aard van het verzet aan. Muhammad Salameh van de Jordaanse Communistische Partij: ‘It has been only a few months since the Zionist occupation massacred our families in Gaza but the Jordanian government struck the Red Sea-Dead Sea project and they are discussing the gas deal’. Nawal Hashesho, voorzitster van de Women for Jerusalem Association, zei: ‘The gas is Palestinian in the hands of the Israelis and upon that we are going to pay them for it’. Zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-27-februari-2015/ en http://jaffadok.nl/nieuws-van-18-februari-2015/. Rechtstreekse kritiek op de regering is in Jordanië ongebruikelijk.

Qatar start met herbouw in Gaza

Qatar heeft gisteren bekend gemaakt dat begonnen is met de herbouw van 1.000 huizen in de Gazastrook, die afgelopen zomer door het Israëlische leger zijn verwoest. Het oliestaatje heeft daarvoor $1 miljard dollar beschikbaar gesteld. Mohammad al-Amadi, het hoofd van de Qatari Committee to Rebuild Gaza zei dat Israël gisteren vier vrachtwagens met cement had doorgelaten. VN functionarissen hebben eerder gezegd dat zo’n 130.000 huizen door de bombardementen en beschietingen zijn verwoest of beschadigd. In totaal was er voor het herstel in Gaza vorig jaar $5,4 miljard toegezegd. Als redenen voor de stagnatie wordt door diplomaten telkens opgegeven, het conflict tussen Hamas enerzijds (waarbij met Hamas niet gepraat mag worden omdat het een terroristische organisatie zou zijn) en de Palestijnse Autoriteit anderzijds, en de tegenwerking door Israël. Qatar heeft een goede relatie met Hamas.

EU protesteert tegen vernielingen in Jeruzalem

Tweehonderd noodwoningen voor Bedoeïnen bij Jeruzalem die door de EU waren betaald, zijn gisteren door Israëlische bulldozers opzij geschoven en verwoest. De bedoeling is dat daar uiteindelijk huizen voor joodse kolonisten worden gebouwd. In een EU-verklaring wordt gesteld, ‘We condemn today’s demolition of temporary shelters funded by the European Union (…) as part of its response to the needs of the affected communities‘. De operatie voltrok zich in de wijk Issawiya, die ligt in van Oost-Jeruzalem. Dit gebied wordt sinds 1967 door Israël bezet en is later geannexeerd. Israël werkt er aan om door een ring van joodse nederzettingen rond dit stadsdeel, de stad af te sluiten van het Palestijnse achterland. In dit geval wordt daarvoor de Israel Nature and Parks Authority ingezet.

In VS campagne tegen Republikeinen

In de VS verhardt zich de politieke strijd rond het Iranbeleid van de president. Er is loopt een petitie op internet (We The People) gericht op het aanklagen van de republikeinse senatoren die de leiders van Iran een open brief schreven. De aanklacht zou gedaan moeten worden op grond van de Logan Act die burgers verbiedt om te onderhandelen met buitenlandse regeringen. Intussen heeft ook Hillary Clinton zich gedistantieerd van de brief ‘aan Teheran’. De FAZ van vanmorgen bericht over een tegenaanval vanuit het Witte Huis: de republikeinse briefschrijvers zouden aansturen op een oorlog met Iran.

Southampton Universiteit onder vuur: delegitimatie?

‘Conference Dates: 17 – 19 April 2015’ (foto: http://www.southampton.ac.uk/israelpalestinelaw/index.page)

De Universiteit van Southampton in Engeland wordt door joodse leiders in het land bekritiseerd vanwege een congres dat volgende maand wordt gehouden in de universiteit. Zij hebben eerder hun zorgen over de inhoud bij de leiding van de universiteit neergelegd, maar die ‘verschuilt zich onder de dekmantel van de vrijheid van meningsuiting’. De conferentie International Law and the State of Israel: Legitimacy, Responsibility and Exceptionalism is volgens de rechtenfaculteit die hem organiseert, uniek en ‘a ground-breaking historical event on the road towards justice and enduring peace in historic Palestine‘. Het bijzondere van de conferentie zit hem volgens de organisatoren – en kennelijk ook volgens de critici – in het feit dat niet bezetting en geweld centraal staan, maar de legitimiteit van de joodse staat Israël op zich. De Jerusalem Post: ‘the conference will focus on exploring themes of “Legitimacy, Responsibility and Exceptionalism;” all of which – they (de organisatoren) maintain – “are posed by Israel’s very nature”’

Banksy

Onlangs werden op Jaffadok nieuws enkele kunstwerken van de Britse artiest Banksy getoond. The Guardian laat op http://www.theguardian.com/cities/video/2015/mar/10/banksy-parkour-gaza-shadia-mansour-video een ‘free running team’ zien, dat met als startpunt Banksy een bijzondere toeristische rondleiding geeft … (met dank aan Allard de Rooi).

bronnen:

Jpost, 11/03

Middleeasteye, 11/03

Al Jazeera, 10/03

FAZ, 11/03

Haaretz, 10/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/jordanie/